Η ανοδική τάση των διαδικτυακών εφαρμογών

Web apps
Η ανοδική τάση των web εφαρμογών

Καθώς η διαδραστικότητα ανέρχεται σε μια από τις πιο σημαντικές τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων, οι διαδικτυακές εφαρμογές προτιμώνται όλο και περισσότερο σε σχέση με τους στατικούς ιστότοπους.

Οι διαφορές μεταξύ web apps, native apps και ιστότοπων είναι θολές και υπάρχει μία σύγχυση γύρω από τους διαφορετικούς όρους.

Τι είναι λοιπόν μια διαδικτυακή εφαρμογή (web app); Με απλά λόγια, είναι ένας ιστότοπος ο οποίος λειτουργεί σαν μια εφαρμογή με δυνατότητα λήψης, με προσανατολισμό στην διαδραστικότητα, ο οποίος σε αντίθεση με μια native εφαρμογή, δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί στον υπολογιστή ή το smartphone. Τα όρια μεταξύ ενός ιστότοπου και μιας web εφαρμογής είναι επίσης ρευστά. Ένας ιστότοπος, για παράδειγμα ένα blog, συνήθως αποτελείται από στατικά στοιχεία όπως κείμενο και εικόνες. Μια web εφαρμογή προσφέρει διαδραστική προστιθέμενη αξία, για παράδειγμα, μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο χρήστης για κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο ή για να διαχειριστεί τις εργασίες ενός έργου online. Ουσιαστικά, οι web εφαρμογές είναι προγράμματα που εκτελούνται αποκλειστικά μέσω ενός προγράμματος περιήγησης. Το πιο επιτυχημένο παράδειγμα web εφαρμογής είναι η Google!

Πλεονεκτήματα των web εφαρμογών

Οι διαδικτυακές εφαρμογές διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα:

– Λειτουργούν ανεξάρτητα από την πλατφόρμα και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται.

– Οι web εφαρμογές λειτουργούν οπουδήποτε, εφόσον υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα πρόγραμμα περιήγησης.

– Αποθηκεύετε ελάχιστα δεδομένα τοπικά – δηλαδή στην τελική σας συσκευή.

– Δεν γίνεται λήψη από κατάστημα εφαρμογών ή άλλη πηγή. Αντίθετα, απλώς επισκέπτεστε τη διεύθυνση URL.

– Είναι πάντα ενημερωμένη, καθώς ο χρήστης έχει την πιο πρόσφατη έκδοση και δεν χρειάζονται επιπλέον χρονοβόρες ενημερώσεις.

Μειονεκτήματα των web εφαρμογών

Παρά τα πλεονεκτήματά του, οι web εφαρμογές συνοδεύονται από μερικές προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

– Απαιτούν μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο. Aνάλογα με την εφαρμογή η ταχύτητα θα πρέπει να είναι αρκετά γρήγορη.

– Οι εφαρμογές που είναι πολύπλοκες στην δομή (π.χ. διαδραστικά παιχνίδια) εκτελούνται σημαντικά πιο αργά από τις native εφαρμογές.

– Είναι σπάνιο να ανακαλυφθούν και να αποκτήσουν επισκεψιμότητα, καθώς δεν αποτελούν μέρος μιας βάσης δεδομένων όπως οι εφαρμογές για κινητά (π.χ. το app store)

– Οι web εφαρμογές στερούνται ποιοτικού ελέγχου και ως εκ τούτου, η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη.

Παραδείγματα web εφαρμογών

Στις μέρες μας υπάρχουν αμέτρητες διαδικτυακές εφαρμογές, που επιτρέπουν τη βέλτιστη επικοινωνία μεταξύ των επιχειρήσεων και των πελατών τους. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– Βίντεο πλατφόρμες
Η YouTube, η Vimeo, και η Amazon Prime Video είναι όλες οι υπηρεσίες streaming που είναι προσβάσιμες χωρίς λήψη και εγκατάσταση κάποιου αρχείου στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

– Εργαλεία διαχείρισης εργασιών
Το Asana και το Trello αποτελούν άριστα παραδείγματα σύγχρονων web εφαρμογών που λειτουργούν αποκλειστικά μέσω του cloud και προσφέρουν υπηρεσίες διαχείρισης έργων και συνεργασίας ομάδας.

– Ηλεκτρονικά καταστήματα
Μερικά από τα πιο επιτυχημένα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Amazon, το eBay και το Zalando ξεκίνησαν ως μια διαδικτυακή εφαρμογή συνδεδεμένη με ERP και CRM.

– Πλατφόρμες εκμάθησης
Το Salesforce και το Trailhead αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα web εφαρμογών, που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες. Οι νέοι υπάλληλοι εκπαιδεύονται, οι managers βελτιώνουν τις δεξιότητές τους στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και ολόκληρο το εργατικό δυναμικό έρχεται σε επαφή με τα νέα προϊόντα της επιχείρησης και τις δεξιότητες που απαιτούνται με την μορφή παιχνιδιού (gamification).

Web εφαρμογή ή ιστοσελίδα;

Το δίλημμα μεταξύ web application και ιστοτόπου απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν την online παρουσία της επιχείρησής τους. Εάν ο βασικός σας στόχος είναι να παρουσιάσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, θα επωφεληθείτε περισσότερο από την ανάπτυξη μίας στατικής ιστοσελίδας. Ωστόσο, για μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, μια εφαρμογή ακινήτων, ένα σύστημα διαχείρισης ή ένα προϊόν με συγκεκριμένες λειτουργίες, πιθανότατα χρειάζεστε μια web εφαρμογή.

>> Ενώ η κατασκευή μιας διαδικτυακής εφαρμογής είναι η πιο καινοτόμος λύση για τους επιχειρηματίες στον κλάδο της τεχνολογίας, ένας καλά σχεδιασμένος και φιλικός προς τον χρήστη ιστότοπος είναι σχεδόν υποχρεωτικός για κάθε επιχείρηση.

Μοιράσου τις σκέψεις σου