Τάσεις web design για το 2022

Τάσεις web design για το 2022

 

Το web αποτελεί έναν καμβά και οι web designers ωθούν συνεχώς το μέσο στα όριά του.

 

Πολλοί designers σκέφτονται έξυπνους τρόπους για να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικούς ιστότοπους, οι οποίοι παραμένουν ταυτόχρονα εύχρηστοι και λειτουργικοί. Η τάση για το 2022 είναι η δημιουργία ιστοτόπων που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ευκολία του χρήστη, αλλά είναι ταυτόχρονα διασκεδαστικοί.

 

Websites μίας σελίδας

Οι ιστότοποι μιας σελίδας αποτελούν έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να παρουσιάσετε το Portfolio σας, ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων ή ακόμα και ένα σύντομο διαφημιστικό μήνυμα. Η ιδέα πίσω από μονοσέλιδους ιστότοπους είναι να εξαλειφθούν οι υπερβολικές πληροφορίες ώστε να δοθεί βαρύτητα στα πιο σημαντικά σημεία.

Οι μονοσέλιδες ιστοσελίδες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες όταν χρειάζεται να συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες σε ένα κεντρικό μέρος και να αποφύγετε την απόσπαση του χρήστη με την πλοήγησή του σε άλλες σελίδες. Οι μονοσέλιδες ιστοσελίδες δεν περιορίζονται πλέον μόνο για σελίδες Portfolio.

Οι ιστότοποι υιοθετούν όλο και περισσότερο εμπειρίες που μοιάζουν με εφαρμογές, με μινιμαλιστικά interfaces που επιτρέπουν γρήγορες ενέργειες και προσφέρουν ευκολότερη πλοήγηση.

 

Εμπειρίες που παρομοιάζουν εφαρμογές

Η επιστροφή σε app-like εμπειρίες, επαναφέρουν την “προσωπικότητα” και δίνουν νέα πνοή στον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Μια ποικιλία εργαλείων καθιστά ευκολότερη από ποτέ τη δημιουργία interfaces που λειτουργούν απρόσκοπτα σε όλες τις συσκευές, ενώ παραμένουν διαδραστικά και ελκυστικά.

 

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και πλέον επιτρέπει τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών ιστότοπων που μιμούνται τις λειτουργίες και τις δυνατότητες native εφαρμογών — χωρίς να απαιτείται το download.

Η συγκεκριμένη πρακτική χρησιμοποιείται από brands σε πολλές βιομηχανίες με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Brands όπως η Apple, η Nike και η Adidas έχουν δημιουργήσει ιστότοπους μιας σελίδας για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

 

Μοτίβα art deco

Το στυλ σχεδιασμού art deco επιστρέφει τα τελευταία 2 χρόνια και έχει αποκτήσει σημαντικό αντίκτυπο στη γραφιστική. Χάρη στις απλές καθαρές γραμμές και τα γραφικά του σχήματα, είναι πολύ ευέλικτο από άποψη σχεδίασης.

 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως λογότυπα, ιστότοποι, εικονογραφήσεις και πολλά άλλα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ενσωμάτωση στοιχείων art deco:

– Χρησιμοποιήστε έντονα χρώματα ή ασπρόμαυρα μοτίβα

– Συμπεριλάβετε καθαρές γραμμές

– Χρησιμοποιήστε γεωμετρικά σχήματα

 

Oversized τυπογραφία

Η oversized τυπογραφία είναι η απόλυτη σχεδιαστική τάση για το 2022. Ένα trend που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη σχεδίαση εκτυπώσεων, τώρα ανοίγει τον δρόμο της και στον σχεδιασμό ιστοσελίδων.

 

Σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος, οι λέξεις καταλήγουν να θεωρούνται περισσότερο γραφικό στοιχείο παρά απλώς μέρος του copy της ιστοσελίδας. Αποτελεί μια ευέλικτη τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μινιμαλιστικά ή μαξιμαλιστικά σχέδια εξίσου αποτελεσματικά καθώς επίσης και να ταιριάζει σε πολλά διαφορετικά στυλ.

Για να ξεκινήσετε, απλώς πληκτρολογήστε το κείμενο σας σε μέγεθος μεγαλύτερο από το κανονικό. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια γραμματοσειρά που λειτουργεί σωστά σε μεγάλο μέγεθος, όπως Helvetica Neue ή Futura. Χρησιμοποιήστε επίσης άφθονο κενό μεταξύ των γραμμάτων.

 

Web-based Κυνήγι θησαυρού

Ένα καλά σχεδιασμένο κυνήγι θησαυρού αποτελεί έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να ενθαρρύνετε τους επισκέπτες σας να εξερευνήσουν τον ιστότοπό σας και να περιηγηθούν σε διαφορετικές σελίδες ή ενότητες του site σας.

 

Βασικό στόχο της ενέργειας αποτελεί η αύξηση της αλληλεπίδρασης των χρηστών τόσο με την επωνυμία σας, όσο με τα προϊόντα σας! Το κυνήγι θυσαυρού μπορεί να εφαρμοστεί από την αναζήτηση συλλεκτικών ειδών στον ιστότοπο (π.χ. κρυφές εικόνες ή αποσπάσματα ήχου) μέχρι την επίλυση γρίφων και μυστηρίων.

Η παροχή κινήτρου είναι επίσης σημαντική, επομένως σκεφτείτε τι μπορείτε να προσφέρετε στους συμμετέχοντες ώστε να τους κρατήσετε το ενδιαφέρον (π.χ. μια δωροκάρτα, εισιτήρια για μία εκδήλωση ή επιπλέον πόντους στο πρόγραμμα ανταμοιβής σας)

 

>> Οι τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων εξελίσσονται και αλλάζουν συνεχώς γι΄ αυτό και ανυπομονούμε να δούμε ποιες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, ποιες νέες θα προκύψουν και ποιες τελικά θα εξαφανιστούν!

Μοιράσου τις σκέψεις σου