UX / UI: βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζει κάθε designer

Τo UX (User Experience) και UI (User Interface) αποτελούν 2 διαφορετικές έννοιες, που ακόμη και όσοι απασχολούνται στον κλάδο του design, πολλές φορές βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με την ορολογία, χρησιμοποιώντας τους όρους διαφορετικά. Σε αυτό το άρθρο θα ορίσουμε το UX και UI, τις διαφορές τους καθώς και τις αρμοδιότητες κάθε επαγγελματία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο σχεδιασμός UX και UI έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στον κλάδο της τεχνολογίας. Τα UX και UI συνδυαστικά βοηθούν στην επίλυση ενός βασικού θέματος: Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα προϊόν με την μέγιστη ευκολία; Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς αυτοί οι 2 όροι διαφέρουν αλλά και διαμορφώνουν μαζί ένα project.

Τι είναι ο σχεδιασμός UX;

Το user experience ορίζεται ως η συνολική εμπειρία ενός χρήστη με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας εταιρείας. Ο σχεδιασμός μιας ευχάριστης εμπειρίας καθορίζεται από το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η αλληλεπίδραση του χρήστη με κάθε στοιχείο ή πτυχή ενός προϊόντος ή υπηρεσίας.

Είναι η ροή του χρήστη ομαλή και απρόσκοπτη ή είναι περίπλοκη και δυσκίνητη; Το χρώμα και η θέση του κουμπιού παρότρυνσης (call to action button) ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν κλικ; Η βελτίωση του περιεχομένου μιας σελίδας αυξάνει τα ποσοστά μετατροπής (conversion rate); Το UX design απαντάει σε ερωτήσεις όπως οι παραπάνω.

Ο σχεδιασμός UX περιλαμβάνει ερευνά για πιθανά κενά στην αγορά και την ανάλυση του ανταγωνισμού. Εκτός από την εστίαση σε μια βαθιά κατανόηση της αγοραστικής συμπεριφοράς, το UX λαμβάνει επίσης υπόψιν τους επιχειρηματικούς στόχους με σκοπό τη δημιουργία προϊόντων που ευθυγραμμίζονται με το γενικότερο όραμα της εταιρίας. Οι βέλτιστες πρακτικές UX βελτιώνουν τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών με προϊόντα και υπηρεσίες, με τρόπο που επιθυμεί η εκαστοτε εταιρεία.

Το UX ακολουθεί πάντα τις κινήσεις του κοινού. Με την κατανόηση των στόχων του target audience, οι σχεδιαστές UX μπορούν να λάβουν ορθές αποφάσεις με σκοπό να οδηγήσουν τον χρήστη στις κινήσεις που επιθυμούν να πράξει.

Τι είναι ο σχεδιασμός UI;

Ο σχεδιασμός UI εστιάζει στην εμφάνιση και τη διάταξη (layout) – πώς δηλαδή παρουσιάζεται κάθε στοιχείο του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων κουμπιών, κειμένου, εικόνων, checkboxes και οποιωνδήποτε στοιχείων οπτικής επαφής με τα οποία αλληλεπιδρούν οι χρήστες.

Ενώ ο σχεδιασμός UX καθορίζει πώς λειτουργεί το interface και πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες με αυτό, η σχεδίαση UI είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση και την αίσθηση του interface. Το UX ασχολείται περισσότερο με εννοιολογικές πτυχές ενώ το UI επικεντρώνεται στις αισθητικές πτυχές ενός προϊόντος – παλέτες χρωμάτων, στυλ κουμπιών, γραφικά, τυπογραφία, διαγράμματα και πολλά άλλα στοιχεία.

Συχνά, οι σχεδιαστές UX διεξάγουν λεπτομερή έρευνα αγοράς για να ενημερωθούν για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη πριν σχεδιάσουν τη λειτουργικότητα ενός προϊόντος. Ο ρόλος των σχεδιαστών UI είναι η διαρκής ενημέρωση σχετικά με τα γραφιστικά trends που εξελίσσονται καθώς οι προτιμήσεις και η συμπεριφορά των πελατών αλλάζουν συνεχώς.

Τέλος, στην εποχή των πολλαπλών οθονών όπου οι κινητές συσκευές είναι πλέον δεδομένες, το responsive design αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού UI. Οι σχεδιαστές UI βελτιστοποιούν τα interfaces για διαφορετικές συσκευές, ώστε τα προϊόντα να απευθύνονται τόσο σε desktop χρήστες όσο και σε χρήστες κινητών. Με λίγα λόγια αντί να δημιουργούν διαφορετικές εκδόσεις για διαφορετικές συσκευές, οι σχεδιαστές UI δημιουργούν μια έκδοση που προσαρμόζει το περιεχόμενο και τα στοιχεία ώστε να ταιριάζουν με οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης.

Βασικές διαφορές

Αν και εξυπηρετούν τους ίδιους επιχειρηματικούς στόχους, το UX και UI απαιτούν διαφορετικές διαδικασίες σκέψης. Ο σχεδιασμός UX βασίζεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες του κοινού, ενώ ο σχεδιασμός UI βασίζεται στην έρευνα, τις προτάσεις και τις απαιτήσεις του σχεδιαστή UX.

Το παραδοτέο υλικό UX περιλαμβάνει αποτελέσματα έρευνας, wireframes και prototypes ενώ το υλικό UI περιλαμβάνει mockups, σκίτσα, διατάξεις (layouts) και γραφιστικά. Οι σχεδιαστές UX τείνουν να αντιμετωπίζουν το project στρατηγικά, ενώ οι σχεδιαστές UI ειδικεύονται στην οπτική πλευρά των πραγμάτων.

>>Ουσιαστικά το UX είναι επιστήμη και το UI είναι μια μορφή τέχνης. Αν επιθυμείτε να ακολουθήσετε τον κλάδο του UX ή UI, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις λεπτές διαφορές τους και ποιος ρόλος ταιριάζει καλύτερα στα δυνατά σημεία σας.

Μοιράσου τις σκέψεις σου